top of page
Search

Csapatmunka - avagy túlélni a vadonban

Updated: 5 days ago

A napokban elém került a Netflixen egy sorozat, melynek címe angolul 'Outlast' (magyar pontos fordításban azt jelentené, hogy "Ki bírja a legtovább") magyarul pedig Csapatmunka-ként található meg. A sorozat valóságshow jellegű, melyben 16 egymást nem ismerő ember összegyűjtenek, hogy részt vegyenek egy alaszkai túlélő tábor jellegű játékon.

A tizenhat ember négy csapat osztódik egy folyó két oldalán az őszi vadonban és versenyezniük egymás ellen egy millió dolláros főnyereményért. A játékszabályokban egy-két dolog volt megadva: senki nem győzhet egyedül, csak csapatban, illetve pontosan meg volt adva, hogy a túléléshez szükséges öltözékből, eszközökből mit és mennyit hozhatnak a résztvevők. Menet közben időről időre kaptak információt arról, hogy honnan tudnak ételt szerezni (vadászni, halászni) maguknak, de más egyéb szabály, törvény nem volt lefektetve azzal kapcsolatosan, hogy mit lehet vagy nem lehet csinálni.


Vajon sejtitek-e, hogy merre fog elmenni ez a történet?


Lélekbúvár szemmel nem volt nehéz meglátni, hogy a sorozat célja az volt, hogy teret adjon az úgynevezett "emberi természetnek", pszichológiai játszmáknak. Azonban mégis igen megrendítő, és mint utólag kiderült, sokakat felkavaró lett, ahogy epizódról epizódra alakultak az események.


Hogyan válik élő Legyek Urává egy olyan játék, ahol a résztvevőknek az együttműködési és vadonbéli túlélési tudásukat kell csupán kamatoztatni? És miért?Ahogy mondani szokták, a nehéz körülmények mindenkiből kihozzák a valódi természetét. Amiért írásra inspirált azonban ez a sorozat, az nem más, minthogy egy másik megvilágításba is helyezzem a látott történteket.


A valóságshowt rengetegen kritizálták, a készítőktől a résztvevőkig, én azonban csodálatosnak találom amennyiben tanítási és tanulási célzattal szemléljük.

Térjünk vissza az "emberi természet" kifejezéshez. Az általános nézőpont az, hogy az ember valójában ösztönlény, tudattalanja mélyén egy "állat", aki nehéz körülmények között a saját érdekeit fogja csupán nézni, gondolkodás nélkül elvesz vagy pusztít, ha arról van szó. Az általános pszichológiai nézőpont szerint ez egy "beépített" és alapvető tulajdonságunk.


Ám kérdezem én most: valóban igaz ez a koncepció?


A sorozatban elképesztően tisztán megmutatkozik, hogy valójában minden egyén, minden pillanatban dönt. Bármilyen nehezek is a körülmények, mind a tizenhat ember tizenhat különféle nézőpont szerint hozza a döntéseit. S ha mélyebben belenézünk, minden döntés az egyén hordozott hitrendszerei alapján születik, a körülmény csupán katalizátor arra, hogy ezek a hitrendszerek megmutatkozzanak.


Az "emberi természet" valójában választható opciók tömkelege, mely programként fut a tudatunkban. Látszólag nincs választásunk, azonban minden pillanat lehetőséget ad arra, hogy válasszunk és ez a lelkünk szabadságának törvénye. Az emberi természet kifejezés egy tudatosan létrehozott, manipulatív program, mögötte ott van azonban a szabad Lény. Aki dönthet.


Milyen emberi értékek mentén éljük valójában az életünket? Mi az igazán fontos?

Mit vagyunk hajlandóak beáldozni a pénzért cserébe?

Együttműködni vagy egymás ellen működni akarunk?

Mit jelent egy idegen ember a számunkra: barátot, vagy rejtett ellenséget?

Milyen szerepe van a szeretetnek, empátiának és támogatásnak az életünkben?

Képesek vagyunk-e kiállni az értékeink mellett nehéz helyzetben?


Könnyű a szereplők döntéseit megítélni és elítélni, de sokkal nagyobb fejlődési lehetőséget ad számunkra, ha a sorozat nézése közben mélyen szembenézünk magunkkal és feltesszük a kérdést: "Vajon milyen erősen működik életemben az a nézőpont, hogy "nincs más választásom, ezért meg kell tennem..."?


Bátorítok mindenkit arra, hogy nézzen bele a sorozatba, majd írja le magának, hogy mi kavarta fel belőle. A haladók számvetést is tarthatnak arról, hogy milyen értékek mentén élik az életüket. S nemcsak fejben, hanem a való életben is. Elképesztő önvizsgálati lehetőség!


Jó szórakozást kívánok és várom a véleményeket a komment szekcióban - lent - arról, hogy kiben mit mozgatott meg ez a túlélőshow. :)


Áldás,


AnnaDivya


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page